Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend fenomeen, maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan angstig te zijn voor de tandarts. Sommige mensen zijn zo bang dat ze de tandartsafspraak blijven uitstellen. Als u niet regelmatig naar de tandarts komt zullen gaatjes en/of andere aandoeningen alleen maar erger worden. Daardoor zal er uiteindelijk een intensievere behandeling nodig zijn. Ons advies is daarom ook om naar de tandarts te blijven komen. Geef voor uw behandeling aan dat u angstig bent zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Uiteraard zijn er ook dingen die u zelf kunt doen wanneer u bang bent voor de tandarts. Hieronder een aantal tips!

Een stok achter de deur

Bent u zo bang voor de tandarts dat u niet meer gaat? Spreek dan met iemand af die erop toeziet dat u een afspraak met de tandarts maakt en ook echt gaat. Deze persoon kan ook met u meegaan naar de afspraak. Zo kunt u niet op het laatste moment beslissen om niet te gaan en heeft u iemand bij zich die u kan kalmeren.

Praat erover

Er zijn heel veel mensen die last hebben van tandartsangst. U bent dus niet de enige en hoeft zich zeker niet te schamen. Praat daarom met mensen over uw angst en geef het ook vooral aan bij uw tandarts. Hij zal er alles aan doen om de behandeling prettig te laten verlopen.

Ontspan

Het is goed u te realiseren dat de tandheelkunde de afgelopen jaren sterk is gemoderniseerd. Vervelende verhalen of herinneringen uit het verleden zijn daarom vaak niet meer relevant. In principe kunnen alle tandheelkundige behandelingen tegenwoordig pijnloos worden uitgevoerd.