Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën op je tong. Die bacteriën geven gassen af die zwavelachtig kunnen ruiken. Helaas heb je dat zelf niet altijd direct door en zijn het vaak mensen in je omgeving die je op een stinkende adem wijzen. Een slechte adem kan je erg onzeker maken. Mensen met een wat ruwere tong of met groeven in de tong zijn gevoeliger voor een slechte adem.

Hoe moet ik mijn tong schoonmaken?

Wanneer bacteriën te lang op je tong blijven zitten, vormen ze een geel-wit laagje. Dit heet tongbeslag. Een handige manier om tongbeslag te verwijderen (en zo een stinkende adem te verhelpen én voorkomen) is het gebruik van een tongschraper. Tongschrapers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en breedtes. Je koopt ze gewoon bij de drogist. Een tongschraper gebruiken is niet moeilijk. Je plaatst hem achter op je tong en schraapt hem zachtjes naar voren. Spoel de tongschraper af onder de kraan en schraap dan de zijkanten van de tong. Let op! Maak geen poetsbeweging over je tong, want dan verspreid je de bacteriën alleen maar.

Sommige mensen hebben last van kokhalsneigingen wanneer ze de tongschraper over hun tong halen. De meeste bacteriën bevinden zich achter op je tong. Hierdoor moet je de tongschraper best diep in je mond plaatsen.

Tip: wat helpt is om tijdens het naar voren halen van de tongschraper uit te ademen door je mond en via je neus weer in te ademen.